Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Keczup z dyni? To nasz sprawdzony przepis! 1
Keczup z dyni? To nasz sprawdzony przepis!

Dynia - bogata w mikroelementy, korzystnie wpływa na wygląd skóry. Wiele pisaliśmy o niej TUTAJ.

Tym razem obiecana niespodzianka na wykorzystanie dyni – KECZUP.

 

Jedliście już keczup robiony w zaciszu domowym? Ten z pomidorów to standard, z cukinii również jest popularny. A z dyni??

 

Sprawdzony, smaczny i co najważniejsze, bez żadnych sztucznych dodatków!

 

 

 

 

 

Potrzebne będą:

- 3 kg dyni

- 1 kg cebuli

- 1 kg papryki czerwonej

- 6 łyżek soli

 

 

Zalewa:

- ½ szklanki octu

- 1 kg cukru (możesz użyć różany)

- 0,8 l koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki bazylii

- 2 łyżki oregano

- 2 łyżki przyprawy do spaghetti

- 1 łyżka papryki słodkiej

- 1 łyżka papryki ostrej

 

 

 

Warzywa – każde osobno – pokroić i posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 2 godziny.

 

 

Po tym czasie, każde warzywo gotować osobno (w trzech osobnych garnkach) przez 30 minut. Zmiksować.

 

 

 

W czasie gotowania się warzyw – przygotować zalewę.

Wszystkie składniki na zalewę połączyć ze sobą w dużym garnku.

 

 

Dodać zmiksowane warzywa i gotować na małym ogniu przez 30 minut.

Przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem na około 15 minut.

 

 

Zapasy pysznego keczupu na zimę – gotowe!

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do każdego rodzaju pasztetu, serów, wędlin lub jako sos do warzyw.

 

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (1)

30 października 2017

Już sprawdziłam na własnych kubkach smakowych... ach jaki pyszny keczup, polecam szczególnie tym, którym bliskie jest jedzenie naturalnych produktów i lubią proste przepisy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl