Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kasza jaglana - królowa kasz 0
Kasza jaglana - królowa kasz

Małe, żółte ziarenka kaszy jaglanej to łuskane ziarna prosa. Bywa nazywana „polskim ryżem” lub „królową kasz”, ponieważ od wieków dostarcza energii i wartości odżywczych.

Jej sekretem jest bogactwo składników mineralnych. Kasza jaglana jest źródłem żelaza, potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu. Poza tym w kaszy jaglanej znajduje się wiele witamin z grupy B (B1, B2, B6).

Działa odkwaszająco, umożliwiając naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Kasza jaglana ma odczyn zasadowy, dzięki czemu neutralizuje toksyny pochodzące z zakwaszających produktów, takich jak alkohol, kawa, słodycze. Dieta jaglana pozwala na szybkie pozbycie się toksyn z organizmu.

Dzięki dużej ilości witamin i minerałów kasza jaglana może być składnikiem diety antyrakowej. Regularne jedzenie kaszy jaglanej zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, ponieważ antyoksydanty likwidują wolne rodniki.

Gdy jesteś przeziębiona, powinnaś sięgnąć właśnie po kaszę jaglaną. Dzięki niej szybciej uporasz się z katarem, kaszlem i innymi objawami przeziębienia, ponieważ kasza jaglana usuwa nadmiar śluzu z organizmu. Poza tym ma ona właściwości antywirusowe i rozgrzewające, co może skrócić czas infekcji.

Wielką zaletą kaszy jaglanej jest jej uniwersalność. Można ją jeść o każdej porze – rano na ciepło (zastępując nią płatki owsiane), na obiad (zamiast ziemniaków albo w zupie), na kolację w sałatce, a nawet na deser!

Kluczem jest odpowiednie przygotowanie kaszy jaglanej. Zanim przystąpisz do eksperymentów, przelej ją zimną, a później gorącą wodą. Można również namoczyć kaszę jaglaną, zalewając ją na noc wodą z dodatkiem soku z cytryny. Pozwoli to pozbyć się gorzkiego smaku.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl